Leapmotor Forum banner

Problem z ładowaniem przerywanym.

180 views 4 replies 3 participants last post by  Dave  
#1 ·
Mam sporadyczny problem z ładowaniem. Korzystam z Octopus Intelligent Go z ładowarką zappi i C10. Kiedy harmonogram ładowania się rozpoczyna, ładowanie czasami się nie uruchamia. Zappi czeka na ładowanie, ale wyświetla komunikat "EV zapobiega ładowaniu". Jeśli dotknę suwaka górnego limitu ładowania w aplikacji Leapmotor, nie zmieniając żadnych wartości, jest to tak, jakby samochód został obudzony i ładowanie się rozpoczyna. Czasami to też nie działa, więc odłączyłem kabel, podłączyłem go z powrotem, a następnie ponownie dotknąłem tego suwaka. To wydaje się to naprawiać. Sprawdziłem, czy w samochodzie nie ma harmonogramu ładowania i czy samochód jest zablokowany. Usunąłem zappi z mojego konta Octopus i wyłączyłem wyłącznik na godzinę przed ponownym zintegrowaniem go z Octopus. Problem nadal występuje. Przez większość czasu jest w porządku, ale mam ten okazjonalny błąd! Jakieś sugestie?

#3 ·
Trochę więcej informacji na ten temat. Podłączyłem samochód wczoraj wieczorem i użyłem harmonogramu samochodu. Wszystko działało dobrze. Następnie wyłączyłem harmonogram samochodu i ponownie zintegrowałem zappi z Octopus, prosząc o 20% ładowania, ponieważ bateria miała 84%. Po podłączeniu samochodu zappi wskazał oczekiwanie na nadwyżkę. Octopus podał slot ładowania, a zappi zareagował próbą rozpoczęcia ładowania. Usłyszałem, jak włączają się przekaźniki i przez kilka sekund dostarczano zasilanie, po czym zatrzymało się, a ładowarka wyświetliła komunikat "Opóźnione". Aplikacja zappi powiedziała, że pojazd elektryczny uniemożliwia ładowanie, a aplikacja Leapmotor powiedziała, że ładowanie samochodu zostało zakończone - co oczywiście nie miało miejsca, ponieważ wskaźnik baterii pokazywał 84%, a limit ładowania ustawiony jest na 100%.
Wygląda na to, że oprogramowanie do ładowania samochodu nie radzi sobie z poleceniami z zappi do rozpoczęcia ładowania. W przeszłości działało to dobrze, więc zastanawiam się, czy istnieje sposób na zresetowanie oprogramowania do ładowania samochodu?

#4 ·
Mam podobny problem z ładowarką Ohme Home Pro, Ohme nie ma API Leapmotor, więc nigdy nie wie, ile ładunku pozostało ani ile ładunku jest w baterii.

Zrezygnowałem z zaplanowanych ładowań i po prostu używam trybu maksymalnego, polegając na tym, że Leapmotor zatrzyma się na 90% lub 100%, jeśli wybieram się w długą podróż.

Uważam, że Zappi ma 3 tryby ładowania

Eco
Eco +
Szybki

Co się stanie, jeśli spróbujesz w trybie szybkim ustawić 90% w aplikacji Leapmotor?

Czy możesz ustawić niestandardowy plan cenowy w Zappi?

Mam ustawione dwie taryfy: standardową od poniedziałku do soboty i tanią taryfę między 11:00 a 16:00 w niedzielę

#5 ·
Dzięki Pedz2301
Nie mam problemu z zaplanowanym ładowaniem samochodu lub zappi. Dotyczy to tylko czasu, gdy korzystam z Octopus Intelligent Go. Ta taryfa otwiera znacznie tańsze stawki za energię elektryczną i pozwala reszcie domu korzystać z tych stawek podczas ładowania samochodu. Główne godziny to 23:30 - 05:30, ale często te stawki utrzymują się do połowy następnego ranka dzięki inteligencji wbudowanej w produkt, aby wykorzystać zieloną energię. Świetne do utrzymania naładowanej baterii i ciepłej wanny :cool: